Terveellisempi jälkiruoka eli reseptejä ilman kermaa, sokeria ja voita

23. lokakuuta 2014


Puhuttaessa terveellisistä jälkiruoista tarkoitetaan nykyään yleensä raakaruokakeittiöön nojaavia herkkuja, joiden ainesosalista on pahimmillaan hemmetin pitkä ja julmetun kallis. Parhaimmillaan - ja usein pienellä tuunauksella - raakaruokajälkkärit ovat kuitenkin kekseliäitä ja aidon herkullisia, ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Tämä terveellisempien jälkiruokien lista ei ole tarkoitettu puritaaneille: mukaan valitut reseptit on hyväksytty listalle makunsa perusteella, eivät siksi, että ainesosalistassa on tarpeeksi villejä ja eksoottisia virmajuuria. Mukana on klassisempia raakajälkkäri -tyyppisiä herkkuja sekä perinteisiä, terveellisiä tai terveelliseksi muunneltuja makupaloja. Useat resepteistä ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Ohjeet ovat yksinkertaisia, ja raaka-aineet useimmiten helposti löydettävissä. Ajatusta on käytetty myös siihen, ettette joutuisi täyttämään kaappejanne turhilla jauhepusseilla, joita ette käytä enää koskaan. Terveellisiin jälkiruokiin epäilevästi suhtautuville sieluille suosittelen alkajaisiksi rommilla ja limellä maustettua suklaamoussea sekä banaani-sahramipehmistä. Testaajien kommentit otetaan ilolla vastaan!
P.s. Muutamassa reseptissä on tilkka likööriä, ja liköörissä on toki sokeria. Mutta ei tippa tapa, kuten sanotaan.

DSC_1950.JPG

 

Kesäkurpitsa-suklaakakku

2. syyskuuta 2014


Syksyn kesäkurpitsasesongin herkkuhetkiin sopii tämä muhevan mehevä suklaakakku, jonka taikinaan saa uppoamaan ylimääräiset kasvimaan puikulat. Reseptejä tämäntyylisille kesäkurpitsakakuille löytyy netistä useita, minun versioni on vielä tavallistakin terveellisempi muunnelma tästä muutenkin kevyestä kahvipöydän kaunistuttajasta. Kakku on siis ns. perinteinen kuivakakku, mutta sillä erotuksella, ettei kakku ole kuiva vaan upean kostea. Parhaimmillaan kakku on ehdottomasti muutama päivä leivonnan jälkeen, mikä tietysti helpottaa esimerkiksi juhlia ennakkoon valmistelevaa. Taikina on melko suuri, ja siitä pyöräyttää parikin kakkusta.

5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
3 dl hunajaa
1,5 dl hyvälaatuista kaakaojauhetta
1 dl oliiviöljyä
1 dl rypsiöljyä
5 dl karkeaksi raastettua kesäkurpitsaa
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljauutetta
2 kananmunaa


Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka/vuoat huolellisesti (esim. perinteinen kuivakakkuvuoka). Tämä on tärkeää, jotta saat kakun kauniina ulos vuoasta.

Laita kaikki kakun ainekset suureen kulhoon ja vatkaa muutama minuutti sähkövatkaimella, kunnes seos on ilmavaa ja kuohkeaa.

Kaada kakkumassa vuokaan niin, että noin 3/4 vuoasta täyttyy, ja paista 40-45 minuuttia tai kunnes kakku on varmasti sisältä kypsä. Kokeile kypsyys puutikulla: jos kakku on raaka, tikku tahmaantuu kauttaaltaan kakkumassaan. Kypsässä kakussa tikkuun takertuu vain muutamia kakun rippeitä. Älä paista kakkua liikaa, jottei se kuivu!

Tarjoile kakku jäähtyneenä, mieluiten vasta seuraavana päivänä.

DSC_3086.JPG


 

Terveellisempi maapähkinäbrownie

9. syyskuuta 2014

 

Tässä jälkiruoassa ainesosalista voi tuntua hiukan pitkältä, mutta toisaalta valmistaminen on todella helppoa. Ainekset vain kulhoon ja surautus sauvasekoittimella. Ohjeessa tarvittavaa omenasosetta kannattaa tehdä syksyllä, kun ämpärit täyttyvät ompuista. Omenat vain kuoritaan ja lohkotaan ja laitetaan sitten kattilaan miedolle lämmölle porisemaan. Vähitellen omenat soseutuvat siellä itsekseen. Mukaan kannattaa lisätä kanelia antamaan makua. Valmista omenasosetta voi käyttää smoothieissa, jogurtin kanssa tai vaikkapa aamiaismyslissä. Käytän tässä reseptissä usein maukkaita adukipapuja, sillä vaikka keittäisinkin niitä hieman liikaa, maistuvat pavut erinomaisilta esimerkiksi salaatissa. Kuivattuja papuja kannattaa ehdottomasti ostaa aasialaisista kaupoista. Säästät pitkän pennin.

DSC_2450.JPG
                                                    Adukipapuja


2,5 dl keitettyjä adukipapuja tai mustapapuja (voit käyttää myös valmiita tölkkipapuja - huuhtele ennen käyttöä)
1 dl mantelijauhetta
2 dl sokeritonta omenasosetta
1,5 dl kaakaojauhetta
4 kananmunaa
1 dl hunajaa
1,5 rkl kahvilikööriä tai espressoa
2 tl vaniljauutetta
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
n. 0,5 dl tummaa suklaata (vähintään 70% kaakaota) pieninä paloina

Maapähkinäkuorrute

1 dl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
hyppysellinen suolaa
(vettä)

 

Jos käytät kuivattuja papuja, liota niitä 8 tuntia runsaassa vedessä, huuhtele ja keitä kypsiksi, noin 20–30 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä ja anna jäähtyä.

Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Sekoita kaikki brownien ainekset suklaan palasia lukuun ottamatta tasaiseksi, kiiltäväksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää sitten suklaapalat ja sekoita kauhalla.

Voitele noin 27 x 20 kokoinen vuoka esim. rypsiöljyllä ja kaada browniemassa siihen. Paista uunin keskitasossa noin 35 minuuttia. Valmis brownie ei hylly vuokaa heilutettaessa, ja sen reunat ovat alkaneet halkeilla. Anna brownien jäähtyä.

Tee maapähkinäkuorrute: laita kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä. Voit lisätä hiukan vettä, jotta saat rakenteen juoksevammaksi. Levitä seos tasaisesti valmiin brownien päälle, ja piirrä pintaan halutessasi kuvioita esimerkiksi suurella metallihaarukalla.

Brownien on oltava täysin jäähtynyt, jotta siitä voi leikata paloja. Irrota palat vuoasta kakkulapion tai suuren metallilastan avulla. Brownie säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän, ja sopii kahvin kanssa nautittavaksi.

 

DSC_2442.JPG


 

Mangolassi

16. syyskuuta 2014


Maistoin mangolassia ensimmäistä kertaa perheeni kanssa monta, monta vuotta sitten Tallinnan Elevantissa, joka on viehättävä intialainen ravintola. Siitä lähtien jokainen meistä on rakastanut tätä kermaisen hedelmäistä herkkua. Mangolassi sopii loistavasti esimerkiksi kevyeksi päätökseksi kesäisille grillijuhlille, aamiaiseksi, välipalaksi tai tietenkin jälkkäriksi mausteisen intialaisen ruoan jälkeen. Käytä reseptiin vain kypsiä, tuoreita mangoja, jotka ovat syvän keltaisia sisältä. Intialaiset Alphonso-mangot ovat mangojen aatelia, mutta niitä ei taida juuri Suomesta saada.

n. 9 dl

1 suuri, kypsä mango
3 dl vähärasvaista jogurttia
1 dl maitoa
2 tl jauhettua kardemummaa
1 rkl hunajaa

Lisäksi

(jääkuutioita)
(pillejä)

 

Kuori ja pilko mango. Laita mangopalat ja loput ainekset tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi ja kuohkeaksi juomaksi, kaada laseihin ja lisää halutessasi muutama jääpala. Juo pillillä tai ilman.

DSC_2597.JPG


 

Helppo appelsiini-suklaa (raaka)brownie

23. syyskuuta 2014


Tämän brownien valmistamiseen tarvitset monitoimikoneen, jonka avulla koko homma onkin lastenleikkiä. Voit valmistaa brownien tavallisesta kaakaojauheesta tai raakakaakaojauheesta: tavallisesta kaakaojauheesta valmistettuna brownie tulee halvemmaksi ja myös maku on syvempi ja suklaisempi, mutta silloin brownie ei tietenkään täytä raakaruokakriteereitä, jos ne sattuvat jollekin olemaan kynnyskysymys (lue lisää aiheesta alhaalta). Mielestäni brownien idea on olla hekumallisen suklainen, mutta jos ei halua kovin tuhteja brownieita voi kaakaojauheen määrää vähentää 1,5 desiin – en tosin tekisi tätä vähennystä raakakaakaojauheen kohdalla, sillä sen maku ei ole yhtä suklainen muutenkaan.
Tärkeää: älä käytä tähän brownieen kaapin perällä pitkään lojuneita pähkinöitä (maistuvat luultavasti vanhoilta ja ummehtuneilta), vaan mahdollisimman hyviä ja tuoreita. Myös taatelien tulisi olla mahdollisimman hyvälaatuisia ja pehmeitä. Jos taatelit ovat kuitenkin päässeet kuivahtamaan, on tämä resepti niille armollinen, sillä taatelit liotetaan ensin appelsiinimehussa.


Tavallinen kaakao vai raakakaakao?

Kysyin Helsingin yliopiston ravitsemustieteen tutkija Raika Kolilta ja kasvitieteen professori Sinikka Piipolta tavallisen kaakaon ja raakakaakon eroista - eli onko järkeä ostaa kalliita ja trendikkäitä raakakaakaotuotteita? Onhan tumma suklaakin terveellistä!

"Kaakao on monipuolinen ravintoaineiden lähde", varmistaa Koli. "Kaakaojauheella on havaittu olevan huomattavasti suurempi antioksidanttikapasiteetti kuin esimerkiksi marjoilla, teellä tai punaviinillä".

Kolin mukaan tutkimuksissa on kuitenkin käytetty kaupasta saatavia tavallisia kaakaotuotteita eikä raakatuotteita.

"En löydä perusteita, joilla voitaisiin väittää, että raakaversiot olisivat terveellisempiä tai niitä pitäisi ehdottomasti suosia".

Muitakin erotteluita voidaan kuitenkin tehdä: Koli huomauttaa, että kaakaojauhe on terveellisempää kuin kaakaomassa tai suklaa, sillä kaakaojauheessa ei ole rasvaa niin paljon, mutta polyfenolisia yhdisteitä löytyy huomattavasti. Hyödyt kannattaa kuitenkin suhteuttaa tuotteen käyttömääriin.

Piippo ja Koli nostavat esiin, että tuotteita (eli tässä tapauksessa kaakaopapuja) käsitellään usein hyvistä syistä. Erilaisilla käsittelyillä pavut saadaan sekä maistuvimmiksi että helpommin sulaviksi. Kolin mukaan esimerkiksi paahtamista ei voi nähdä yksiselitteisesti ravintoaineita tuhoavana käsittelynä, sillä monien papujen ja siemenien kohdalla paahtamisen on huomattu jopa lisäävän polyfenolisten yhdisteiden määrää. Alkalisointikäsittely (prosessi, jossa kaakaopapujen fermentoinnin aikana muodostunut etikkahappo neutralisoidaan) sen sijaan vähentää merkittävästi kaakaon ja suklaan flavanolipitosuuksia, mutta on mahdollista ostaa myös kaakao- ja suklaatuotteita, joille tätä käsittelyä ei ole tehty. Myös fermentointi vähentää polyfenolipitoisuuksia. Polyfenolit mm. alentavat tulehdusreaktioita ja saattavat estää syöpää.

Piippo mainitsee, että maidon lisääminen vähentää ns. tavallisten suklaatuotteiden ravintoarvoa. "Tosin jos minulta kysytään, tällaiset tuotteet maistuvat kyllä todella paljon paremmilta kuin mikään saamani raakakaakaovalmiste".


Ainakin 12 hengelle

5 dl saksanpähkinöitä, pekaanipähkinöitä tai näiden kahden sekoitusta
2 dl kaakaojauhetta tai raakakaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
3 dl muutamaan osaan pilkottuja taateleita (mielellään Medjool-lajike)
1,5 appelsiinia
1 tl vaniljauutetta


Raasta yhden appelsiinin kuori ja purista mehu kulhoon. Säästä kuoriraaste, ja laita taatelit likoamaan appelsiinimehuun.

Laita pähkinät monitoimikoneen kulhoon ja jauha jauhoksi. Lisää sitten kulhoon kaakao ja suola, sekoita.

Lisää seuraavaksi taateleita ja appelsiinimehua kulhosta pähkinä-kaakaoseokseen monitoimikoneen syöttöputken avulla vähän kerrassaan ja anna koneen käydä. Lisää mukaan myös appelsiinin kuoriraaste ja vaniljauute.

Valmiin seoksen rakenteen pitäisi olla murumaista, mutta pysyä kasassa painettaessa. Jos haluat brownieihin lisää appelsiinin makua, purista sekaan vielä puolikkaan appelsiinin mehu – tämä saattaa muuttaa seoksen rakenteen tahnamaisemmaksi, mutta se ei haittaa.

Painele browniemassa noin 25 x 12 cm kokoiseen vuokaan melko paksuksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin kovettumaan ainakin pariksi tunniksi tai yön yli. Leikkaa valmiista browniesta pieniä neliöitä esille tarjottavaksi. Brownie säilyy hyvänä jääkaapissa muutamia päiviä ja on parhaimmillaan vuorokauden kuluttua valmistuksesta, kun maut ovat saaneet tiivistyä.

DSC_3099.JPG


 

Suklaamousse-minipiiraat (gluteeniton, laktoositon)

30. syyskuuta 2014


Avokadosta ja kaakaomassasta voi valmistaa yllättävän paheellisen makuista moussea, joka todella tyydyttää makean- ja suklaanhimon! Tässä reseptissä mousse yhdistetään pähkinästä valmistettuun pohjaan, ja tuloksena on houkuttelevan näköisiä ja suorastaan juhlavia minimoussepiiraita. Pohjaa ja täytettä voi varioida monin tavoin esimerkiksi käyttämällä erilaisia pähkinöitä tai maustamalla täytettä mielensä mukaan.

Piiraat yllättävät täyteläisyydellään, ja tietenkin (uskallanko sanoa) terveellisyydellään. Kevyiksi näitä ei voi varsinaisesti kutsua, mutta avokadojen ja saksanpähkinöiden rasva on hyvälaatuista. Nauti kuitenkin kohtuudella.

Soijakastike syventää suklaan makua suolan tavoin - älä huoli, sitä on vain tilkka!

Lopuksi tärkeä huomio: Älä missään nimessä jätä vadelmia pois reseptistä! Tuoreet vadelmat piiraan päällä kruunaavat kokonaisuuden ja tuovat vastapainoa tuhdille täytteelle.

Neljälle

Pohja

2,7 dl saksanpähkinöitä
0,5 dl kookoshiutaleita
1 rkl vaahterasiirappia
hyppysellinen suolaa

Täyte

2 kypsää avokadoa
n. 50 g kaakaomassaa (raakakaakaomassaa on luultavasti helpointa löytää)*
1 rkl kaakaojauhetta
2-3 rkl vaahterasiirappia
7 pehmeää taatelia pieneksi revittynä
1 tl laadukasta vaniljauutetta
¼ tl soijakastiketta
(1 rkl Frangelico-likööriä tai muuta pähkinälikööriä)

Pinnalle

vadelmia

* Lue lisää kaakaon ja raakakaakaon eroista täältä

Jauha saksanpähkinät ja kookoshiutaleet tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa hienoksi jauheeksi. Voit jättää mukaan muutamia pähkinäsattumia. Kaada valmis jauhe kulhoon ja sekoita mukaan vaahterasiirappi ja suola. Rakenne on hyvä, kun massa on melko tahmeaa ja pysyy lusikalla painaessa hyvin kasassa.

Paina massa neljään muffinivuoan koloon, mutta älä vuoraa reunoja ylös asti. Tärkeämpää on, että massaa on riittävän paksu kerros, jotta saat ”pähkinäkupit” irti vuoasta myöhemmin. Laita muffinivuoka pakastimeen noin puoleksi tunniksi tai kunnes piiraspohjat ovat jähmettyneet.

Valmista täyte: Sulata kaakaomassa kerroskattilassa miedolla lämmöllä. Jos sinulla ei ole kerroskattilaa, laita vettä lämpenemään isoon kattilaan ja laita pienempi kattila sen päälle. Vesi ei saa koskettaa päällimmäisen kattilan pohjaa. Suklaan pitää antaa sulaa hiljalleen, jotta se ei pala kattilan pohjaan.

Kuori avokadot, poista siemenet ja lusikoi sisus kulhoon. Lisää täytteen muut ainekset ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella.

Ota muffinivuoka ulos pakastimesta ja irrota piiraspohjat vuoasta veistä apuna käyttäen. Lusikoi täytettä runsaasti pohjille ja koristele vadelmilla. Jos täytettä jää yli, laita se jääkaappiin ja nauti seuraavan päivän kuluessa.

DSC_2455.JPG


 

Banaani-sahramipehmis

7. lokakuuta 2014


Tämä kesäinen herkku on äimistyttävän hyvää ja sen lisäksi niin terveellistä, että kelpaisi hyvin vaikka väli- tai iltapalaksi. Nam! Maku tuo mieleeni makhania lassin monen vuoden takaiselta Intian matkalta: sahramilla, pistaaseilla ja ruusuvedellä maustettu jogurttijuoma vei kielen mennessään niin, etten pariin päivään tainnut muuta syödäkään sitä maistettuani.

Banaanipehmis on herkullista ilman sahramiakin, mutta nimenomaan sahrami antaa lopputulokseen näyttävän keltaisen värin. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee yllättävänsä vaikka ystävänsä terveellisellä pehmiksellä. Sen lisäksi sahrami tietenkin antaa pehmikseen jännittävää ja eksoottista makua, josta ainakin minä suurena sahramin ystävänä pidän.

Myös ruusuveden voi jättää pois, jos sitä ei satu löytymään kaapista. Voit käyttää ohjeeseen pelkästään tuorepuristettua appelsiinimehua passion-appelsiinimehun sijaan.

Tärkeää: Pehmiksen voi valmistaa vain täysin kypsistä banaaneista. Jos banaanit ovat raakoja, tulee pehmiksestä mauton tai jopa kitkerän makuinen.

Sovellettu Outi Rinteen kirjasta Raakaruoka-aika: Herkkuja ilman hellaa ja uunia.

Puoli litraa valmista pehmistä

4 täysin kypsää banaania
2 dl cashewpähkinöitä
½ dl kookoslastuja
3 passionhedelmän mehu (ei haittaa, jos mukaan tulee siemeniä) ja
½ appelsiinin mehu (= yhteensä 3/4 dl passion-appelsiinimehua)
1 tl jauhettua kardemummaa
(½ tl sahramia - suosittelen!)
(1 rkl ruusuvettä)


Kuori ja viipaloi banaanit ja pakasta ne rasiassa tai pussissa yön yli. Laita myös cashewpähkinät likoamaan veteen yön yli.

Paahda kookoslastuja pannulla kunnes ne alkavat muuttua hiukan kullanruskeiksi ja kaada sitten lautaselle. Laita sivuun.

Jos käytät sahramia, lämmitä passion-appelsiinimehua hiukan kattilassa ja lisää sahrami, joka värjää mehun kauniin punaiseksi.

Siivilöi ja huuhtele cashewpähkinät ja laita monitoimikoneen- tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää sahramilla maustettu passion-appelsiinimehu ja odota, kunnes mehu on täysin viileää. Jos et käytä sahramia, lisää vain mehu sellaisenaan cashewpähkinöiden joukkoon.

Soseuta pähkinät ja mehu koneessa tasaiseksi kermaksi (ei haittaa, jos pähkinät eivät soseudu kokonaan, sillä ne soseutuvat enemmän kun lisäät banaanit). Laita mukaan jäiset banaanit, kardemumma ja ruusuvesi ja jatka soseuttamista. Jos käytät tehosekoitinta, tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä! Työnnä massaa aika ajoin alas kulhon reunoilta mutta älä lisää nestettä, ettei rakenne mene pilalle. Soseuta, kunnes massan rakenne on tasaista ja muistuttaa pehmistä.

Jaa banaani-sahramipehmis kuppeihin välittömästi, laita lusikka mukaan ja ripottele kookoslastuja päälle. Nauti!

DSC_2580.JPG


 

Rommilla ja limellä maustettu suklaamousse

16. lokakuuta 2014


Miltä kuulostaisi suklaamousse, joka on superhelppo valmistaa ja lopputulos on hedelmäinen, jopa raikas? Kuin vastakohta ruotsinlaivojen tuhdeille ja liukkaan rasvaisille suklaamousseille, joita ahdetaan täyteen vatsaan sillibuffetin jälkeen.

Liotetut cashewpähkinät todella ”sulavat” blenderissä eikä pähkinän palasista ole pelkoa! Käytin ohjeen pohjana Outi Rinteen suklaamoussen ohjetta hänen kirjastaan Raakaruoka-aika!, mutta maustoin vanukkaan karibialaiseen tyyliin ja lisäsin mukaan maustamatonta jogurttia veden sijaan, koska en edelleenkään ole raakisuskovainen. Tässä reseptissä kehottaisin kokeilemaan raakakaakaojauhetta vaikken yleisesti niin tee, sillä raakakaakaon kepeämpi maku sopii hyvin moussen muutenkin freesiin makumaailmaan.

Terveellisempien jälkiruokien kategoriassa tämä on makunsa ja helppousasteensa puolesta kenties oma suosikkini.

2–3 hengelle

2,5 dl cashewpähkinöitä (liotettu vedessä yön yli tai vähintään neljä tuntia)
1,5 dl maustamatonta jogurttia
3,5 rkl raakakaakaojauhetta
½ tl kanelia
½ tl vaniljajauhetta
½ tl soijakastiketta
4 rkl vaahterasiirappia
1 limen raastettu kuori (raasta hyvin hienoksi ja varo raastamasta mukaan kuoren alla olevaa valkoista osaa)
½ –1 limen mehu
2 tl tummaa rommia (tai maun mukaan)

Koristeluun

Raastettua limen kuorta


Siivilöi cashewpähkinät, laita kaikki ainekset (tehokkaaseen) blenderiin ja sekoita voimakkaasti, kunnes cashewpähkinöiden rakenne on täysin ”sulanut” ja moussen rakenne on tasaisen samettinen. Maista, ja lisää mahdollisesti hieman lisää rommia luonnetta antamaan.

Laita pieniin annoskuppeihin ja raasta pinnalle hiukan limen kuorta koristeeksi, jos tarjoilet moussen vieraille.

Moussen maku säilyy hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.

DSC_2466.JPG