Banaani-sahramipehmis

7. lokakuuta 2014


Tämä kesäinen herkku on äimistyttävän hyvää ja sen lisäksi niin terveellistä, että kelpaisi hyvin vaikka väli- tai iltapalaksi. Nam! Maku tuo mieleeni makhania lassin monen vuoden takaiselta Intian matkalta: sahramilla, pistaaseilla ja ruusuvedellä maustettu jogurttijuoma vei kielen mennessään niin, etten pariin päivään tainnut muuta syödäkään sitä maistettuani.

Banaanipehmis on herkullista ilman sahramiakin, mutta nimenomaan sahrami antaa lopputulokseen näyttävän keltaisen värin. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee yllättävänsä vaikka ystävänsä terveellisellä pehmiksellä. Sen lisäksi sahrami tietenkin antaa pehmikseen jännittävää ja eksoottista makua, josta ainakin minä suurena sahramin ystävänä pidän.

Myös ruusuveden voi jättää pois, jos sitä ei satu löytymään kaapista. Voit käyttää ohjeeseen pelkästään tuorepuristettua appelsiinimehua passion-appelsiinimehun sijaan.

Tärkeää: Pehmiksen voi valmistaa vain täysin kypsistä banaaneista. Jos banaanit ovat raakoja, tulee pehmiksestä mauton tai jopa kitkerän makuinen.

Sovellettu Outi Rinteen kirjasta Raakaruoka-aika: Herkkuja ilman hellaa ja uunia.

Puoli litraa valmista pehmistä

4 täysin kypsää banaania
2 dl cashewpähkinöitä
½ dl kookoslastuja
3 passionhedelmän mehu (ei haittaa, jos mukaan tulee siemeniä) ja
½ appelsiinin mehu (= yhteensä 3/4 dl passion-appelsiinimehua)
1 tl jauhettua kardemummaa
(½ tl sahramia - suosittelen!)
(1 rkl ruusuvettä)


Kuori ja viipaloi banaanit ja pakasta ne rasiassa tai pussissa yön yli. Laita myös cashewpähkinät likoamaan veteen yön yli.

Paahda kookoslastuja pannulla kunnes ne alkavat muuttua hiukan kullanruskeiksi ja kaada sitten lautaselle. Laita sivuun.

Jos käytät sahramia, lämmitä passion-appelsiinimehua hiukan kattilassa ja lisää sahrami, joka värjää mehun kauniin punaiseksi.

Siivilöi ja huuhtele cashewpähkinät ja laita monitoimikoneen- tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää sahramilla maustettu passion-appelsiinimehu ja odota, kunnes mehu on täysin viileää. Jos et käytä sahramia, lisää vain mehu sellaisenaan cashewpähkinöiden joukkoon.

Soseuta pähkinät ja mehu koneessa tasaiseksi kermaksi (ei haittaa, jos pähkinät eivät soseudu kokonaan, sillä ne soseutuvat enemmän kun lisäät banaanit). Laita mukaan jäiset banaanit, kardemumma ja ruusuvesi ja jatka soseuttamista. Jos käytät tehosekoitinta, tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä! Työnnä massaa aika ajoin alas kulhon reunoilta mutta älä lisää nestettä, ettei rakenne mene pilalle. Soseuta, kunnes massan rakenne on tasaista ja muistuttaa pehmistä.

Jaa banaani-sahramipehmis kuppeihin välittömästi, laita lusikka mukaan ja ripottele kookoslastuja päälle. Nauti!

DSC_2580.JPG