Terveellisempi maapähkinäbrownie

9. syyskuuta 2014

 

Tässä jälkiruoassa ainesosalista voi tuntua hiukan pitkältä, mutta toisaalta valmistaminen on todella helppoa. Ainekset vain kulhoon ja surautus sauvasekoittimella. Ohjeessa tarvittavaa omenasosetta kannattaa tehdä syksyllä, kun ämpärit täyttyvät ompuista. Omenat vain kuoritaan ja lohkotaan ja laitetaan sitten kattilaan miedolle lämmölle porisemaan. Vähitellen omenat soseutuvat siellä itsekseen. Mukaan kannattaa lisätä kanelia antamaan makua. Valmista omenasosetta voi käyttää smoothieissa, jogurtin kanssa tai vaikkapa aamiaismyslissä. Käytän tässä reseptissä usein maukkaita adukipapuja, sillä vaikka keittäisinkin niitä hieman liikaa, maistuvat pavut erinomaisilta esimerkiksi salaatissa. Kuivattuja papuja kannattaa ehdottomasti ostaa aasialaisista kaupoista. Säästät pitkän pennin.

DSC_2450.JPG
                                                    Adukipapuja


2,5 dl keitettyjä adukipapuja tai mustapapuja (voit käyttää myös valmiita tölkkipapuja - huuhtele ennen käyttöä)
1 dl mantelijauhetta
2 dl sokeritonta omenasosetta
1,5 dl kaakaojauhetta
4 kananmunaa
1 dl hunajaa
1,5 rkl kahvilikööriä tai espressoa
2 tl vaniljauutetta
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
n. 0,5 dl tummaa suklaata (vähintään 70% kaakaota) pieninä paloina

Maapähkinäkuorrute

1 dl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
hyppysellinen suolaa
(vettä)

 

Jos käytät kuivattuja papuja, liota niitä 8 tuntia runsaassa vedessä, huuhtele ja keitä kypsiksi, noin 20–30 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä ja anna jäähtyä.

Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Sekoita kaikki brownien ainekset suklaan palasia lukuun ottamatta tasaiseksi, kiiltäväksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää sitten suklaapalat ja sekoita kauhalla.

Voitele noin 27 x 20 kokoinen vuoka esim. rypsiöljyllä ja kaada browniemassa siihen. Paista uunin keskitasossa noin 35 minuuttia. Valmis brownie ei hylly vuokaa heilutettaessa, ja sen reunat ovat alkaneet halkeilla. Anna brownien jäähtyä.

Tee maapähkinäkuorrute: laita kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä. Voit lisätä hiukan vettä, jotta saat rakenteen juoksevammaksi. Levitä seos tasaisesti valmiin brownien päälle, ja piirrä pintaan halutessasi kuvioita esimerkiksi suurella metallihaarukalla.

Brownien on oltava täysin jäähtynyt, jotta siitä voi leikata paloja. Irrota palat vuoasta kakkulapion tai suuren metallilastan avulla. Brownie säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän, ja sopii kahvin kanssa nautittavaksi.

 

DSC_2442.JPG