Helppo appelsiini-suklaa (raaka)brownie

23. syyskuuta 2014


Tämän brownien valmistamiseen tarvitset monitoimikoneen, jonka avulla koko homma onkin lastenleikkiä. Voit valmistaa brownien tavallisesta kaakaojauheesta tai raakakaakaojauheesta: tavallisesta kaakaojauheesta valmistettuna brownie tulee halvemmaksi ja myös maku on syvempi ja suklaisempi, mutta silloin brownie ei tietenkään täytä raakaruokakriteereitä, jos ne sattuvat jollekin olemaan kynnyskysymys (lue lisää aiheesta alhaalta). Mielestäni brownien idea on olla hekumallisen suklainen, mutta jos ei halua kovin tuhteja brownieita voi kaakaojauheen määrää vähentää 1,5 desiin – en tosin tekisi tätä vähennystä raakakaakaojauheen kohdalla, sillä sen maku ei ole yhtä suklainen muutenkaan.
Tärkeää: älä käytä tähän brownieen kaapin perällä pitkään lojuneita pähkinöitä (maistuvat luultavasti vanhoilta ja ummehtuneilta), vaan mahdollisimman hyviä ja tuoreita. Myös taatelien tulisi olla mahdollisimman hyvälaatuisia ja pehmeitä. Jos taatelit ovat kuitenkin päässeet kuivahtamaan, on tämä resepti niille armollinen, sillä taatelit liotetaan ensin appelsiinimehussa.


Tavallinen kaakao vai raakakaakao?

Kysyin Helsingin yliopiston ravitsemustieteen tutkija Raika Kolilta ja kasvitieteen professori Sinikka Piipolta tavallisen kaakaon ja raakakaakon eroista - eli onko järkeä ostaa kalliita ja trendikkäitä raakakaakaotuotteita? Onhan tumma suklaakin terveellistä!

"Kaakao on monipuolinen ravintoaineiden lähde", varmistaa Koli. "Kaakaojauheella on havaittu olevan huomattavasti suurempi antioksidanttikapasiteetti kuin esimerkiksi marjoilla, teellä tai punaviinillä".

Kolin mukaan tutkimuksissa on kuitenkin käytetty kaupasta saatavia tavallisia kaakaotuotteita eikä raakatuotteita.

"En löydä perusteita, joilla voitaisiin väittää, että raakaversiot olisivat terveellisempiä tai niitä pitäisi ehdottomasti suosia".

Muitakin erotteluita voidaan kuitenkin tehdä: Koli huomauttaa, että kaakaojauhe on terveellisempää kuin kaakaomassa tai suklaa, sillä kaakaojauheessa ei ole rasvaa niin paljon, mutta polyfenolisia yhdisteitä löytyy huomattavasti. Hyödyt kannattaa kuitenkin suhteuttaa tuotteen käyttömääriin.

Piippo ja Koli nostavat esiin, että tuotteita (eli tässä tapauksessa kaakaopapuja) käsitellään usein hyvistä syistä. Erilaisilla käsittelyillä pavut saadaan sekä maistuvimmiksi että helpommin sulaviksi. Kolin mukaan esimerkiksi paahtamista ei voi nähdä yksiselitteisesti ravintoaineita tuhoavana käsittelynä, sillä monien papujen ja siemenien kohdalla paahtamisen on huomattu jopa lisäävän polyfenolisten yhdisteiden määrää. Alkalisointikäsittely (prosessi, jossa kaakaopapujen fermentoinnin aikana muodostunut etikkahappo neutralisoidaan) sen sijaan vähentää merkittävästi kaakaon ja suklaan flavanolipitosuuksia, mutta on mahdollista ostaa myös kaakao- ja suklaatuotteita, joille tätä käsittelyä ei ole tehty. Myös fermentointi vähentää polyfenolipitoisuuksia. Polyfenolit mm. alentavat tulehdusreaktioita ja saattavat estää syöpää.

Piippo mainitsee, että maidon lisääminen vähentää ns. tavallisten suklaatuotteiden ravintoarvoa. "Tosin jos minulta kysytään, tällaiset tuotteet maistuvat kyllä todella paljon paremmilta kuin mikään saamani raakakaakaovalmiste".


Ainakin 12 hengelle

5 dl saksanpähkinöitä, pekaanipähkinöitä tai näiden kahden sekoitusta
2 dl kaakaojauhetta tai raakakaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
3 dl muutamaan osaan pilkottuja taateleita (mielellään Medjool-lajike)
1,5 appelsiinia
1 tl vaniljauutetta


Raasta yhden appelsiinin kuori ja purista mehu kulhoon. Säästä kuoriraaste, ja laita taatelit likoamaan appelsiinimehuun.

Laita pähkinät monitoimikoneen kulhoon ja jauha jauhoksi. Lisää sitten kulhoon kaakao ja suola, sekoita.

Lisää seuraavaksi taateleita ja appelsiinimehua kulhosta pähkinä-kaakaoseokseen monitoimikoneen syöttöputken avulla vähän kerrassaan ja anna koneen käydä. Lisää mukaan myös appelsiinin kuoriraaste ja vaniljauute.

Valmiin seoksen rakenteen pitäisi olla murumaista, mutta pysyä kasassa painettaessa. Jos haluat brownieihin lisää appelsiinin makua, purista sekaan vielä puolikkaan appelsiinin mehu – tämä saattaa muuttaa seoksen rakenteen tahnamaisemmaksi, mutta se ei haittaa.

Painele browniemassa noin 25 x 12 cm kokoiseen vuokaan melko paksuksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin kovettumaan ainakin pariksi tunniksi tai yön yli. Leikkaa valmiista browniesta pieniä neliöitä esille tarjottavaksi. Brownie säilyy hyvänä jääkaapissa muutamia päiviä ja on parhaimmillaan vuorokauden kuluttua valmistuksesta, kun maut ovat saaneet tiivistyä.

DSC_3099.JPG