Pipsan mysli

27. huhtikuuta 2014


Tämä maukas mysliohje on peräisin Pipsa Hurmerinnan keittokirjasta, vaikka olenkin muunnellut sitä vähän. Mysliä on yllättävän helppo ja nopea tehdä, ja se myös säilyy melko hyvin. Joskus teen tätä suuremman annoksen (10 dl hiutaleita), jolloin paahtamisaika uunissa pitenee. Jos teet suuren annoksen, voi myslin jättää kuivumaan uunin alatasolle paahtamisen jälkeen, jotta pähkinät eivät pala.
Pähkinöitä ja muita lisukkeita voi varioida sen mukaan mistä pitää. Kuivatut marjat tuovat makuun raikkautta, joka on hyvää vastapainoa pähkinöiden tuhdille maulle. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään neitsytkookosöljyä, mutta olen vaihtanut sen tässä ohjeessa rypsiöljyyn. Speltti- ja kaurahiutaleseoksen sijaan voit käyttää myös pelkkiä kaurahiutaleita.

Mysli toimii hyvin myös välipalana.

Resepti sovellettu kirjasta Pipsan Keittiössä.
 
3 dl kaurahiutaleita
3 dl spelttihiutaleita
1 ¼  dl kookoshiutaleita
n. 2,5 dl tai maun mukaan pähkinöitä (esim. pekaani ja cashew)
1 dl hunajaa
5 rkl rypsiöljyä
1-1,5 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
hyppysellinen suolaa
kuivattuja karpaloita tai -mansikkalastuja

Lisäksi

maitoa tai luonnon jogurttia
(tuoreita marjoja)
 

Laita uuni
kuumenemaan 170 asteeseen.

Sekoita suuressa kulhossa kaura-, speltti- ja kookoshiutaleet sekä pähkinät.

Kiehauta hunaja, öljy ja mausteet kattilassa jotta ne sulavat ja sekoita valmis, kuuma hunajaseos kuiviin aineksiin.

Kaada koko komeus leivinpaperilla vuoratulle, syvälle uunipellille ja levitä tasaisesti. Paahda uunin keskitasolla noin 30 minuuttia sekoitellen seosta muutaman kerran, jottei se pala. Vahdi erityisesti pähkinöitä, sillä ne palavat herkästi. Mysli on valmista, kun se on kullankeltaista.

Anna myslin jäähtyä hetken ja lisää sitten makusi mukaan kuivattuja karpaloita tai mansikkalastuja.

Säilytä mysli kannellisessa, ilmatiivissä purkissa.

Tarjoile mysli sellaisenaan maidon tai jogurtin kanssa tai ripottele pinnalle vielä tuoreita marjoja.

Muunnelmia:

Voit lisätä hunaja-öljyseokseen kuumentamisvaiheessa 0,5 dl makeuttamatonta omenasosetta, joka antaa valmiille myslille ekstra-rapeutta. Tai voit muussata 1-2 kypsää banaania haarukalla ja sekoittaa valmiiseen, vielä lämpimään hunaja-öljyseokseen ennen kuin sekoitat sen kuiviin aineisiin. Jos käytät muussattua banaania, kannattaa uunissa olevaa myslilevyä musertaa hiukan paiston aikana ennen kuin se kovettuu liikaa.

 

mysli_pellill.jpg