Bircher-mysli ja mausteinen mansikkahillo

4. toukokuuta 2014


Tämä aamiainen on napakymppi: todella helppo ja nopea sekä uskomattoman hyvänmakuinen. Voit tehdä kaiken valmiiksi edellisenä iltana, jolloin aamulla voit vain nauttia. Lisukkeeksi tehtävä terveellinen, keittämätön mansikkahillo saa sokerinhuuruiset kaupan mansikkahillot kalpenemaan. Ihan totta. Mansikoiden on tosin oltava hyvälaatuisia: jos teet tätä kesällä, käytä tuoreita suomalaisia mansikoita. Talvella olisi suotavaa, että pakkasestasi löytyisi kesällä pakastettuja mansikoita. Ne kelpaavat aivan yhtä hyvin tähän kuin tuoreet. Mansikoita kannattaa ostaa laatikoittain toreilta kesällä, kun ne ovat halvimmillaan ja pakastaa urakalla. Sitten voit käyttää niitä myös esim. smoothieissa. Jos haluaa säästää tilaa, mansikat kannattaa pakastaa valmiina survoksena. Mikäli mustapippuri ohjeessa hämää, niin suotta: mansikat ja mustapippuri ovat oiva yhdistelmä.

Ohjeen mansikkahilloa kannattaa harkita myös esimerkiksi pannukakkujen tai lettujen kaveriksi. Muista kuitenkin, ettei hillo säily sokerihillojen tavoin.

Ohje hieman mukaillen My New Roots -blogista.

Ohjeesta saa kaksi isoa annosta tai neljä pientä

Bircher-mysli

4,5 dl kaurahiutaleita
5,2 dl maitoa (myös esim. manteli- tai soijamaito käyvät hyvin)
0,5 tl sitruunamehua
2-3 rkl pellavan tai hampunsiemeniä

Mausteinen mansikkahillo

1 l mansikoita
1 pieni luomuappelsiini
½ vaniljatanko
0,5 tl jauhettua kardemummaa
4 mustapippuria
¼ tl kanelia
¼ tl jauhettua inkivääriä
1 rkl hunajaa
hyppysellinen suolaa
1 tähtianis

Lisäksi

Maustamatonta jogurttia


Mittaa
kaikki Bircher-myslin ainekset astiaan ja laita vetäytymään jääkaappiin yön yli.

Perkaa ja puolita mansikat, laita ne kulhoon ja survo esim. perunanuijalla niin, että mansikat soseutuvat, mutta mukaan jää myös kokonaisia palasia tuomaan rakennetta.

Viillä vaniljatanko auki veitsellä ja kaavi siemenet mansikkaseoksen joukkoon. Lisää sitten tankokin mukaan antamaan makua.

Raasta appelsiinin kuori hyvin hienoksi (älä raasta mukaan kuoren alla olevaa valkoista osaa) ja murskaa mustapippurit morttelissa. Lisää appelsiinin kuoriraaste, murskatut mustapippurit sekä kaikki muut mausteet mansikoiden sekaan. Anna maustua jääkaapissa muutamia tunteja tai yön yli. Maku vain paranee, jos hillo saa olla jääkapissa pari päivää. Tähtianista ja vaniljatankoa ei ole tarkoitus syödä.

Kun aamiaishetki koittaa, lado kulhoon kerroksittain Bircher-mysliä, mansikkahilloa ja maustamatonta jogurttia. Nauti.

 

bircher.jpg