Ahvenpihvit ja tillipesto

Merelliseen Suomi-tunnelmaan sopivat herkulliset ahvenpihvit ja tillipesto. Kotimainen, mahdollisimman tuore ahven on parasta. Ahvenia kannattaa pyytää rannasta, sillä raitaselät viihtyvät matalissa vesissä. Alkukesästä ahven on kaupassa edullisimmillaan, tosin kotimainen ahvenfilee on aina melko tyyristä. Maku on kuitenkin hinnan väärti. Tillipestoa teemme aina kesällä kun mahtavat tilliniput ilmestyvät röyhistelemään toreille.

Ahvenpihvit  (neljälle)

¾ dl ruisjauhoja
1 rkl tuoretta tilliä
700g ahvenfileitä
1 tl suolaa
rouhittua valkopippuria
voita paistamiseen

Tillipesto

Iso nippu tilliä (tai 2 kaupan pientä ruukkua)
¾ dl pannulla kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä
¾ dl hyvää rypsiöljyä tai oliiviöljyä
1-2 sitruunan puristettu mehu
kourallinen parmesaania tai grana padanoa
suolaa & mustapippuria

 

Aloita valmistamalla tillipesto. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman sitruunan mehua tai suolaa. Peston tulisi maistua melko sitruunaiselta.

Tee sitten ahvenpihvit: sekoita ruisjauhot ja silputtu tilli keskenään lautasella. Mausta ahvenfileet suolalla ja valkopippurilla. Pyörittele fileet jauhoseoksessa ja paista voissa keskilämmöllä molemmilta puolilta kypsiksi ja kullanruskeiksi.

Tarjoa ahvenet ja tillipesto voisen perunamuusin ja jos haluat, aiolin kanssa.

Resepti on matkakertomuksesta Hidasta, saavut Kristiinankaupunkiin.

DSC_0851.JPG