Mustikkarättänä ja kardemummakermaa

Jos perinteinen mustikkapiirakka on kaupunkilaishentukka, niin mustikkarättänä on verevä maalaiskolli ruistähkä suussaan.

Taikina

3 dl  ruisjauhoja
1 dl ohra- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g voita
1 dl fariinisokeria

Täyte

1 l tuoreita mustikoita
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Lisäksi

4 dl kuohukermaa
1 tl jauhettua kardemummaa

 

Sekoita leivinjauhe ruis- ja ohrajauhoihin. Yhdistä keskenään pehmeä voi, jauhot ja fariinisokeri ja sekoita taikinaksi. Laita taikina kovettumaan jääkaappiin noin 30 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Sekoita yhteen mustikat, sokeri ja perunajauhot.

Ota noin 2/3 taikinasta ja painele se halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä mustikkaseos taikinapohjalle ja kauli tai painele loppu taikina kanneksi rättänälle. Paista uunin alatasossa noin 1 tunti.

Sekoita jauhettu kardemumma kuohukermaan ja laita jääkaappiin maustumaan piiraan valmistumisen ajaksi. Tarjoa rättänä lämpimänä kardemummakerman kanssa. Voit tarjota lisukkeena myös vaniljakastiketta tai -jäätelöä.

Resepti on matkakertomuksesta Kesän värit Saimaalla.


DSC_3032.JPG