Jos perinteinen mustikkapiirakka on kaupunkilaishentukka, niin mustikkarättänä on verevä maalaiskolli ruistähkä suussaan.
Taikina
3 dl ruisjauhoja
1 dl ohra- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g voita
1 dl fariinisokeria
Täyte
1 l tuoreita mustikoita
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
Lisäksi
4 dl kuohukermaa
1 tl jauhettua kardemummaa
Sekoita leivinjauhe ruis- ja ohrajauhoihin. Yhdistä keskenään pehmeä voi, jauhot ja fariinisokeri ja sekoita taikinaksi. Laita taikina kovettumaan jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Sekoita yhteen mustikat, sokeri ja perunajauhot.
Ota noin 2/3 taikinasta ja painele se halkaisijaltaan noin 25 cm:n piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä mustikkaseos taikinapohjalle ja kauli tai painele loppu taikina kanneksi rättänälle. Paista uunin alatasossa noin 1 tunti.
Sekoita jauhettu kardemumma kuohukermaan ja laita jääkaappiin maustumaan piiraan valmistumisen ajaksi. Tarjoa rättänä lämpimänä kardemummakerman kanssa. Voit tarjota lisukkeena myös vaniljakastiketta tai -jäätelöä.
Resepti on matkakertomuksesta Kesän värit Saimaalla.