Terveellisemmät punajuurisämpylät

3. toukokuuta 2014

Nämä eivät valmistu aivan yhtä käden käänteessä kuin aikaisemmat aamiaisreseptit, mutta viikonloppunahan on aikaa. Ja sämpylät on todella helppo tehdä, kunhan vain malttaa odotella kohotusajan.
Sämpylät ovat tällä listalla siksi, että harva asia hyväilee henkistä terveyttä yhtä paljon kuin tuoreet, vastapaistetut sämpylät viikonloppuaamuna. Sen lisäksi ne ovat yksi parhaista keinoista käyttää hyödyksi jääkaappiin unohtuneita ruoka-aineita. Taikinaan voi heittää melkein mitä tahansa: raastettua porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta tai omenaa, hummuksen jämät, pilkottuja oliiveja, pähkinöitä jne. Taikina imee itseensä ainekset sen verran tehokkaasti, että on turha pelätä muutaman ruokalusikallisen esimerkiksi hummusta muuttavan maussa juuri mitään. Ruokahävikki sen sijaan pienenee.

Hassen ja minun suosikki ovat punajuurisämpylät. Ne ovat hellän värisiä ja todella meheviä. Punajuuren kanssa sopivat hyvin yhteen esimerkiksi hassel- tai saksanpähkinät, mutta käytä ihmeessä mitä siemeniä tai pähkinöitä sinulta sattuu kaapista löytymään. Käytä mielellään luomuvehnäjauhoja, joita saa nykyään tavallisistakin kaupoista kiitettävän edullisesti. Suosi mahdollisuuksien mukaan myös kotimaista – esimerkiksi hampun siemeniä ja -rouhetta saa myös kotimaisina versioina.
Oliiviöljy antaa sämpylöihin hyvän maun, mutta voit hyvin käyttää myös esim. rypsiöljyä.


noin 15 sämpylää


2 keskikokoista punajuurta
4 dl kevytmaitoa
2 dl vettä
1 pussi (11 g) kuivahiivaa TAI 25 g tuorehiivaa
1 rkl hunajaa (jos kiinteää, sulata juoksevaksi)
2 tl suolaa
4 dl kaurahiutaleita
n. 0,5 dl hasselpähkinöitä/auringonkukansiemeniä/saksanpähkinöitä tms.
n. 0,5 dl hamppurouhetta tai pellavarouhetta
3 dl (puolikarkeita) spelttijauhoja
1 dl grahamjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 dl oliiviöljyä


Raasta punajuuret
ja laita sivuun.

Yhdistä maito ja vesi suuressa kulhossa ja lämmitä mikrossa 42 asteeseen eli hiukan käden lämpöä lämpöisemmäksi (jos käytät tuorehiivaa, nesteen pitäisi olla käden lämpöistä eli 37 asteista).

Lisää hiiva, hunaja ja suola ja sekoita kevyesti vispilällä.

Lisää seokseen kaurahiutaleet, siemenet/pähkinät ja hamppu- tai pellavarouhe. Lisää mukaan myös raastettu punajuuri sekä speltti- ja grahamjauhot ja sekoita ainekset yhteen kauhalla.

Alusta käsin joukkoon vehnäjauhoja kunnes taikina alkaa irrota käsistä ja kulhosta – älä tee taikinasta liian kuivaa! Alusta sitten mukaan oliiviöljy.

Peitä kulho liinalla ja laita sämpylätaikina kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan noin tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Leivo taikinasta jauhotetuin käsin kauniita palloja ja anna kohota leivinpaperilla vuoratulla uuninpellillä liinan alla vielä noin 10-15 minuuttia.  

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia.

Tarjoa sämpylät hiukan jäähtyneinä esimerkiksi juuston, hyvän lihaleikkeleen, tomaattiviipaleen ja basilikan lehden kanssa. Sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina, joten ne mitä et syö heti kannattaa pakastaa ja sulattaa tarvittaessa.

 

smpylt.jpg