Omenahässäkkä eli ruis-omenapuuro

5. toukokuuta 2014

Tämä on aivan loistava aamiainen silloin, kun omenakausi on villeimmillään ja omppuja pursuaa ovista ja ikkunoista. Tuntuu hyvältä tehdä välillä jotain terveellistä kaiken maailman omenapiirakoiden sijaan! Itse asiassa tämä puuro sai kylläkin inspiraationsa juuri omenapiirakasta, ja aamuinen keittiö tuoksuu melkoisen makealta hässäkkää keitellessä. Kehitin tämän aamiaisen asuessani Cardiffissa, kun sunnuntaitorilta sai kaikenlaisia omenalajikkeita lähes ympäri vuoden. Itse pidän kirpeistä omenoista, ja ne sopivat tähän puuroon hyvin. Cardiffissa kaupasta sai vain kovia, ei puuroutuvia ruishiutaleita, ja niitä käytettäessä osa reseptin ruishiutaleista pitää korvata kaurahiutaleilla, jotta rakenteesta tulisi hyvä.

Omenahässäkkä maistuu hyvin myös lapsille.

Kaksi annosta (jos et syö paljon aamuisin, tästä riittää kolmellekin)

3 omenaa (4, jos omenat ovat pieniä)
4 dl hyvälaatuista, tuorepuristettua omenamehua
2 dl vettä
2 dl ruishiutaleita (tai 1,5 dl ruishiutaleita ja 0,5 dl kaurahiutaleita, jos ruishiutaleet eivät ole puuroutuvaa laatua)
1 tl kanelia
hieman raastettua kokonaista muskottipähkinää (huomattavasti paremman makuista kuin pussissa myytävä muskottijauhe)
hyppysellinen suolaa

Viimeistelyyn

kourallinen mantelilastuja
juoksevaa hunajaa


Poista omenoista
kota ja pilko pieniksi kuutioiksi. Omenoita ei pidä kuoria.

Laita omenamehu, vesi, omenakuutiot ja mausteet kattilaan. Kiehauta ja anna porista hiljalleen noin 10 minuuttia, eli kunnes omenat alkavat tummua ja tuntuvat selvästi pehmeiltä. Keittiösi tuoksuu mahtavalle!

Lisää sitten ruishiutaleet ja anna keittyä vielä noin 5-8 minuuttia (tämä riippuu käyttämistäsi hiutaleista).

Kun puuro on valmista, hiutaleet ja omenat ovat saostuneet ja seoksen rakenne on selvästi puuromainen. Älä kuitenkaan päästä puuroa kuivumaan liikaa.

Anna jäähtyä hiukan ja laita aamiaiskulhoon. Viimeistele ripottelemalla mantelilastuja päälle ja valuta mukaan vielä hiukan hunajaa maun mukaan.

 

omenapuuro.jpg