Banaani-nokkossmoothie

2. toukokuuta 2014
 

Tämä smoothie on helppo, terveellinen, herkullinen ja edullinen – tuoreita nokkosia saa tosin Suomesta vain loppukeväästä ja kesällä, mutta onneksi talvella smoothieita voi tehdä lukemattomin erilaisin variaatioin. Tuoreen nokkosen aromaattinen maku pääsee smoothiessa kunnolla oikeuksiinsa, ja tulee hyvä mieli kun osan aamiaisestaan saa kiskaistua takapihan pusikosta. Älä tosin noudata tätä ohjetta liian kirjaimellisesti, sillä nokkoset pitää aina kerätä puhtaasta paikasta eikä koskaan ulkokäymälöiden lähettyviltä, sillä ne imevät itseensä maaperän typpeä.

Mielestäni vihersmoothiet ovat yleensä kuvottavia, mutta tämä kombo ei maistu liian ”vihreältä”, kunhan sinulla on käytössäsi tehosekoitin, joka pistää nokkosen tarpeeksi pieneksi silpuksi ja poistaa polttavuuden. Banaani ja maapähkinävoi on loistoyhdistelmä, joka toimii myös ilman nokkosta.

Alkukesästä nokkoset ovat parhaimmillaan, mutta voit huoletta käyttää niitä kasvukauden loppuun saakka. Käytä lehtiä, kasvin kärkiosia tai kokonaisia nuoria versoja (korkeus 10-20 cm), ja säilytä keräämäsi tuoreet nokkoset jääkapissa. Hyvä idea on myös kerätä ja kuivattaa nokkosta ja sitten jauhaa se terveelliseksi nokkosjauheeksi. Jauhetta voi käyttää vitamiinilisän tapaan esimerkiksi smoothien seassa tai veteen sekoitettuna. Kuivatuista nokkosen lehdistä voi keittää myös teetä.

 

DSC_0862.JPG DSC_0861.JPG


Muistakaa muuten nuuhkia nokkosia kerätessänne niitä, tuoksu on mielettömän hyvä. Pää nokkosämpärissä voisi viettää kokonaisen päivän ja muistella lapsuuden kesäpäiviä...

Maapähkinävoita saa edullisesti esimerkiksi Lidlistä.

n. 8 dl valmista smoothieta

2 viipaleina pakastettua, kypsää banaania
kourallinen tuoretta nokkosta tai maun mukaan
250 g rasvatonta maitorahkaa
1 dl jogurttia
2 dl maitoa
1 kukkurallinen rkl maapähkinävoita
1 rkl kaura- tai vehnäleseitä
½ tl kanelia
(1 tl tyrnirouhetta)


Laita kaikki
smoothien ainekset tehosekoittimeen. Sekoita voimakkaasti kunnes rakenne on tasainen, ja kaada aamiaiskulhoihin. Jos haluat juoksevampaa smoothieta, lisää maidon määrää.

 

nokkosbanaanismoothie.jpg